Gas, stookolie of de zon? Kies jouw energiebron

Er bestaan heel wat verschillende energiebronnen. Welke energiebron het meest voor jou geschikt is, hangt af van jouw behoeften enerzijds en de technische mogelijkheden anderzijds. Voor iedere energiebron bestaat er wel een geschikt systeem, een systeem dat gegarandeerd tegemoetkomt aan jouw eisen… niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.

Gas

Gas wordt niet opgeslagen, maar via leidingen aangevoerd. Dit betekent dat je nooit ‘zonder’ gas kan komen te zitten, en dat is meteen ook het grootste voordeel van deze energiebron. Praktisch is ook dat een verwarmingsketel op gas weinig plaats inneemt: een gasketel kan zowat overal in de woning geïnstalleerd worden. Daarbij komt nog dat de verbranding van gas minder vervuilend is dan die van olie.

Condensatietechnologie

Indien jij opteert voor een renovatie met gas, spreekt het voor zich dat je voor een ‘condensatieketel’ kiest. Dit type ketel verbruikt opmerkelijk minder dan een niet-condenserende en is ook milieuvriendelijker. Ondertussen bestaan er talrijke types condensatieketels, en is er dus voor elke situatie wel een geschikte oplossing of systeem.

Stookolie

Veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan stookolie. Een voordeel van stookolieketels is dat u de bevoorrading ervan zelf onder controle heeft. Opgelet, want als u nog niet over een stookolietank beschikt, dan moet u er wel plaats voor voorzien! Vergeet verder zeker niet om rekening te houden met de geldende wetgeving. Ook voor verwarming op stookolie bestaan er inmiddels zeer energiebesparende en milieuvriendelijke oplossingen, zoals de stookoliecondensatieketel.

Zonne-energie

De zon hoort bij de meest effectieve en milieuvriendelijke energiebronnen. Bovendien is het bijna kosteloos en onuitputtelijk. Weet jij trouwens dat de zon meer energie levert dan we verbruiken? Maar liefst elke 8 minuten levert de zon evenveel energie als de volledige wereldbevolking op 1 jaar tijd verbruikt!.

Er bestaan heel wat systemen op zonne-energie, zodat er steeds een oplossing op maat kan uitgewerkt worden. Zonnepanelen en zonneboilers kunnen perfect aangesloten worden op een verwarmingsketel en zo voor de warmwaterproductie van een woning instaan. Bij een eengezinswoning kan een dergelijk systeem tot 60 % van de noodzakelijke warmwaterproductie leveren. Maar er zijn ook oplossingen waarbij, via zonnepanelen, de bijverwarming van de woning geregeld wordt.

Geothermie en aerothermie

Zonne-energie wordt ook in de aarde, het grondwater en de lucht opgeslagen. Met een warmtepomp kan jij deze energie gebruiken om jouw woning het hele jaar door te voorzien van verwarming en warm water. Het grote voordeel: voor de werking van jouw warmtepomp wordt maar een beperkte hoeveelheid (elektrische) energie verbruikt, ongeveer 25 % van het totale verbruik. Dit betekent dat ongeveer 75 % van het energieverbruik gratis uit het milieu, de omgeving komt. Bovendien stoot de warmtepomp geen schadelijke stoffen uit, zodat het het milieu niet extra belast.


Meer info: Vaillant


Lees ook: Dossier verwarming

Meer info over dit thema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top