Wat betaalt een gezin gemiddeld voor energie?

Betaal jij maandelijks veel of juist weinig voor energie? Je moet eerst jouw verbruik vergelijken met andere huishoudens om hier achter te komen. Daarbij moet er bijvoorbeeld ook nog rekening worden gehouden met de omvang van het gezin, het soort huis en zelfs de leeftijd van de kinderen.

Hoeveel een gemiddeld huishouden aan energie verbruikt, zegt niets over jouw verbruik. Je kunt hoger zitten als je een groot gezin hebt en juist veel lager zitten als je alleen woont. Toch is het interessant om jouw energielasten te vergelijken met het gemiddelde in Nederland.

Wat gebruikt een gemiddeld gezin aan elektriciteit?

Nederlanders maken steeds meer gebruik van tablets, smartphones en computers. Daar staat tegenover dat het stroomverbruik van huishoudelijke artikelen steeds lager wordt. Fabrikanten leggen namelijk meer de nadruk op de energiezuinigheid. De hoogte van het verbruik is van meer factoren afhankelijk, maar het eenvoudigst is om het gemiddelde verbruik af te meten aan de omvang van het huishouden. De gemiddelde kosten per maand zijn volgens het Nibud:

  • 1 persoon: €30
  • 2 personen: €55
  • 3 personen: €69
  • 4 personen €77
  • 5 personen: €94

Wat gebruikt een gemiddeld gezin aan gas?

Nederland heeft door de lagere gaswinning in Groningen in de toekomst minder goedkoop gas beschikbaar. Bij nieuwbouw wordt hier steeds vaker al rekening mee gehouden. Er zijn al nieuwbouwhuizen die niet meer aan worden gesloten op gas. Tot gas helemaal verdreven is uit de Nederlandse huizen zijn we tientallen jaren verder. Voor het gasverbruik is het type huis belangrijker dan de omvang van het gezin. De gemiddelde kosten per maand voor gas zijn volgens het Nibud:

  • Vrijstaande woning: €130
  • Twee onder een kap woning: €102
  • Hoekwoning: €98
  • Tussenwoning: €85
  • Flat/appartement: €63

Gemiddelde energielasten € 1.800 per jaar

Een gemiddeld Nederlands gezin met vier personen dat in een rijtjeshuis woont, is dus door de band genomen zo’n 77 euro per maand kwijt aan elektriciteit en zo’n 85 euro aan gas, samen gemiddeld 150 euro per maand. De energierekening is daarmee gemiddeld 1.800 euro per jaar en vormt een aanzienlijk deel van de vaste lasten. Door af en toe de energieleveranciers te vergelijken en over te stappen, kan een besparing op deze kosten worden behaald. Gemiddeld is de besparing zo’n 200 euro per jaar.

Veel bekeken: energiekosten 1 persoonshuishouden per maand, energiekosten per maand gemiddeld gezin, energieprijs 77€/maand veel of weinig, energieverbruik gezin 2 personen in euros, Energy gebruk een persoon, Gemiddelde energie kosten huishouden, gemiddelde energierekening huishouden, kosten electra een persoon, wat is een gemiddelde enegie rekening van een huishouden