Bewust energie besparen met slimme meter

De meter biedt inzicht in het energieverbruik. Een ander voordeel is dat administratieve rompslomp bij verhuizing of verandering van energieleverancier verleden tijd is.

De komende twee jaar worden 900.000 gas- en elektriciteitsmeters –gratis– vervangen. Het gaat daarbij vooral om renovatieprojecten, nieuwbouw en woningen van klanten die hun netbeheerder zelf om de meter vragen. Meer dan 200 monteurs gaan hiermee voltijds aan de slag. Vanaf 2014 wordt de slimme meter op grote schaal aangeboden aan kleinverbruikers. Het is de bedoeling dat 80 procent van de huishoudens in 2020 over de meter beschikt.

Verplicht wordt hij niet. „Dat stond wel in het oorspronkelijke wetsvoorstel, inclusief sancties, maar dat riep veel weerstand op”, zegt woordvoerder M. Boelhouwer van Netbeheer Nederland. „Een heel kleine groep mensen heeft twijfels bij de privacy, omdat de meterstanden voortaan op afstand kunnen worden uitgelezen. Daarop circuleren op internet veel broodjeaapverhalen, bijvoorbeeld dat anderen kunnen zien welk tv-programma je bekijkt. De meters zijn echter uitvoerig getest en blijken heel veilig.

Bovendien is het de vraag wat iemand die de informatie bemachtigt daarmee kan. We bieden de apparaten sinds vorige maand aan en merken eigenlijk niets meer van de weerstand die er enkele jaren geleden was. Consumenten vinden het fijn dat ze hun verbruik beter kunnen volgen: in plaats van eenmaal per jaar stuurt de energieleverancier straks zes keer per jaar een overzicht. Als mensen nog specifieker willen weten op welke momenten van de dag het verbruik hoog is, zijn ze aangewezen op displays die verschillende leveranciers aanbieden.”

Morgen in katern Pluspunt van de krant en volgende week op rd.nl een test met de E-manager van Nuon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *