Een andere manier om brood uit het water te halen

Een van de grooste problemen voor de vissers van de Noordzee zijn de lage besommingen. De PO’s claimen voor schol tenminste € 1,85/kg te moeten beuren om kostendekkend te vissen. Dat is dus niet het geval. Dan kun je blijven zeuren over een moeilijke overheid en ‘verdachte’ NGO’s, je besomming wordt er niet beter op. Ondanks alle bezuinigingen op de productie, de besommingen zijn omlaag gegaan.

U noemt nu als alternatief Visakkers op zee. Lijkt dat niet verrekt veel op de door Greenpeace voorgestelde ‘visreservaten’? Noemde de visserijvoorman Daalder eerder Greenpeace niet een ‘criminele’ organisatie! Als het voorstel ‘visakkers’ zovéél lijkt op reservaten, waarom zou je dan niet een liaisson aangaan met Greenpeace? Een club met, in Nederland, tenminste 440.000 BETALENDE leden. Ga er dan vanuit dat er nog eens eenzelfde aantal gezinnen met Greenpeace sympathiseren, en u heeft tenminste één miljoen kritische Nederlanders (en consumenten) achter u staan!

U heeft het in uw artikel over 4 x 150 HA. Ik neem aan dat dat een verschrijving is. 600 HA is namelijk helemaal niets in oppervlakte van de Noordzee en bovendien nauwelijks commercieel te exploiteren.

Dat de windparken in de Noordzee voorrang krijgen boven de eeuwenoude rechten van de vissers (gegund door het Nederlandse volk) lijkt mij een tijdsbeeld. Die parken komen tot stand dankzij miljarden subsidies uit Brussel. Een nieuwe niet te stoppen ontwikkeling die zich nauwelijks 25 jaar geleden heeft ingezet. De verdeeldheid in de visserij, waar visserijbelangenvertegenwoordigers geen hoofdzaken van bijzaken hebben kunnen onderscheiden, en er geen sterke succesvolle lobby is gevoerd tegen de windmolens, heeft het mogelijk gemaakt dat we nu zijn waar we zijn.

Afgelopen week heeft de EU miljarden subsidies toegezegd voor projecten die innovatief zijn en de duurzaamheid ontwikkelen. Zet daar op in. Maak plannen en kijk naar collega’s die daar zéér succesvol in zijn.