‘Eigen energie opwekken aantrekkelijker maken’

Huiseigenaren met een eigen woning en eigen dak die zonnepanelen op het dak zetten, mogen de opbrengst daarvan aftrekken van hun energieverbruik. Daarvoor mogen ze dezelfde bedragen rekenen als de stroomleverancier, waardoor de energierekening omlaag gaat.

Bewoners van de grote steden lopen volgens Van Huffelen al snel tegen de grenzen van de regeling aan. Zo mogen eigenaren met een gezamenlijk dak waar zonnepanelen op staan, niet dezelfde prijs rekenen als de stroomleverancier. Dat is pas toegestaan als de panelen toebehoren aan een vereniging van eigenaren met minstens twintig woningen.

Rotterdammers

Rotterdammers die zelf energie willen opwekken ondervinden hinder van de regeling. De gemiddelde vereniging van eigenaren telt in de Maasstad maar vier woningen, terwijl er twintig nodig zijn om binnen de gunstige tariefregeling te vallen. Ook in de andere grote steden is dit een probleem.

Het zelf stroom opwekken, de zogenoemde zelflevering, is voor de duurzaamheidswethouder een belangrijk middel om de leefbaarheid in met name Rotterdam-Zuid te vergroten. ‘’Voor de huidige en toekomstige bewoners van Zuid betekent dit dat ze in staat zijn om met een eenmalige investering in een collectieve zonne-installatie langjarige zekerheid te krijgen voor de prijs van elektriciteit’’, schrijft de wethouder.

Heijplaat

Op Heijplaat zou al met bewoners worden samengewerkt om een ‘klimaatneutrale wijk’ te creëren. ‘’Helaas op dit moment nog zonder de mogelijkheid zelf te kunnen investeren in zonne-energie’’.

  • Bericht doorsturen »
  • Print »