Elia waarschuwt voor elektriciteitstekort

België zal net zoals vorig jaar tijdens sommige weken elektriciteit moeten invoeren vanuit het buitenland. Als de productie daalt door het wegvallen van de kerncentrales, kunnen er tekorten opduiken.

‘Als het heel koud wordt en als er bijkomende centrales gesloten zouden zijn, dan kunnen we op piekmomenten geconfronteerd worden met een probleem’, zegt Lise Mulpas van Elia. Het bedrijf doet ook een oproep om energiebeleid op Europees niveau te voeren.

Daarmee sluit Elia zich aan bij energiewaakhond CREG, die eerder al waarschuwde dat er op zeer koude dagen mogelijk te weinig energie beschikbaar zal zijn. De Creg spreekt van mogelijke problemen vanaf 2015.

Dat doet twijfels rijzen over de haalbaarheid van het scenario voor de sluiting van de centrales. De onderhandelaars hebben afgesproken dat als er geen nieuwe elektriciteitscentrales komen, de bestaande kerncentrales langer open mogen blijven. 

‘Goede zaak dat nieuwe spelers toegang krijgen tot kerncapaciteit’

De kleinere spelers op  de energiemarkt vinden het akkoord wel een positief signaal.

‘Het is een goede zaak dat nieuwe spelers toegang krijgen tot de bestaande kerncapaciteit, die nu in handen is van Electrabel’, zegt een woordvoerster van energieleverancier Nuon op het VRT-radionieuws. Daarnaast ziet ze duidelijk de intentie om een stimulans te creëren voor nieuwe investeerders in alternatieven voor kernenergie.

Voor groenestroomproducent Electrawinds is het compromis een goed begin, maar nog niet voldoende. ‘Het is belangrijk dat er duidelijkheid is’, zegt woordvoerster Marleen Vanhecke op Radio 1. ‘België wil kernenergie afbouwen.’

Maar, zo gaat ze voort, ‘nu is er nood aan duidelijke keuzes van de verschillende regeringen in ons land’. Volgens haar liggen de plannen van producenten van hernieuwbare energie voor groenestroomcentrales stil omdat het bijzonder moeilijk is om vergunningen te krijgen. ‘Daarnaast is er ook geen stabiel investeringsklimaat’, klinkt het.

 Het aandeel van GDF Suez, dat de kerncentrales via Electrabel in ons land uitbaat, reageert momenteel met verlies op het energieakkoord.

De Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel (NCK), die gros van de kaders bij Electrabel vertegenwoordigt, kant zich tegen de verhoging van de taks op de nucleaire rente. De kadervakbond vreest voor banenverlies en noemt de bijkomende belasting een inbreuk op het gelijkheidsbeginsel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top