Energiebedrijven willen geen maandelijkse nota

Een Europees voorstel om te komen tot een maandelijkse afrekening van de energierekening, stuit op weerstand van de Nederlandse energiebedrijven, vertegenwoordigd door hun branchevereniging Energie-Nederland.

Dat zei een woordvoerder vandaag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf hierover. ‘Wij zijn zeker voorstander van maandelijks inzicht in de energierekening, maar in een land als Nederland met kans op Elfstedenwinters, is maandelijks afrekenen geen goed idee’, aldus de woordvoerder. Dan zouden consumenten in de zomer vrijwel niets hoeven te betalen en in de winter ineens honderden euro’s. De bedoeling van het Europese voorstel is om consumenten bewuster met energie te laten omgaan.

Energie-Nederland doet zijn best om de maandelijkse betaling van tafel te krijgen, via een Haagse en Europese lobby. Of dat succesvol is, is maar de vraag. ‘Als je je vinger niet opsteekt, weet je zeker dat er niks gebeurt.’

Er gaat tevens zo goed als zeker een streep door het gehate maandelijkse voorschotbedrag dat consumenten aan hun energiemaatschappij betalen, zo meldt de Telegraaf. Vanaf 2015 wordt maandelijks achteraf betaald voor werkelijk verbruik. De zomer wordt daarmee honderden euro’s per maand goedkoper, de winter veel duurder. De Europese Commissie denkt dat burgers zuiniger gaan stoken als ze elke maand een energienota krijgen die hun werkelijke gebruik weergeeft.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *