Dynamisch energiecontract: op basis van inkoopprijs

Energieprijs op basis van werkelijke inkoopprijs

Er zijn energieleveranciers die niet een vaste energieprijs hanteren, maar rechtstreeks de inkoopprijs doorberekenen. Dat is een zogenaamd dynamisch energiecontract. U betaalt namelijk niet een vaste gasprijs of stroomprijs, maar betaalt de energietarieven op basis van de werkelijke inkoopprijzen. Hiermee betaalt u niet onnodig voor het inkooprisico dat een reguliere energieleverancier moet nemen. De energieleveranciers die hun energietarieven baseren op de werkelijke inkoopprijzen, zeggen dat zij goedkopere energietarieven hebben dan aanbieders van een vast of variabel energiecontract.

Vergelijking dynamisch energiecontract met energiecontract zonder vaste prijs

Aanbieders van een dynamisch energiecontract zijn onder meer easyEnergy, Frank Energie en ANWB Energie. Wij hebben de totale energietarieven van easyEnergy en Frank Energie vergeleken met een reguliere energieleverancier, in dit geval Energiedirect. De energieleveranciers met een flexibele energieprijs gebaseerd op de werkelijke inkoopprijzen blijken echter helemaal goedkoper. Het lijkt eerder andersom; de reguliere energieleverancier Energiedirect is goedkoper over het vergeleken jaar 2022. Het prijsverschil lijkt te bestaan uit het prijsverschil tussen de korte termijn en lange termijn energietarieven in de wereldhandel.

Energieleverancier Gasprijs 2022 Stroomprijs 2022
Energiedirect € 1,32 per m3 € 0,33 per kWh
EasyEnergie € 2,14 per m3 € 0,38 per kWh
FrankEnergie € 2,14 per m3 € 0,38 per kWh

Verantwoording vergelijking; voor bovenstaande energieleveranciers zijn de all-in energietarieven voor gas en stroom voor het jaar 2022 bepaald op basis van de informatie zoals verstrekt op de website van de betreffende aanbieder. De tarieven zijn inclusief de wettelijke opslagen, leveringstarieven en BTW. De gasprijs en stroomprijs zijn per jaar bepaald op basis van een naar gebruik gewogen gemiddeld gebruik per maand.

Welk energiecontract is het goedkoopst?

Heeft u reeds een bestaand energiecontract? Dan is nog steeds het advies om bij uw huidige energieleverancier te blijven. Heeft u nog niet een energiecontract? Bij reguliere energieleveranciers zijn de energietarieven voor nieuwe klanten relatief hoog. Het kan interessant zijn om te kiezen voor de nieuwe energieleveranciers met een dynamisch energiecontract (dus energie zonder vaste prijs), omdat de korte termijn energietarieven op dit moment lager lijken te zijn dan de lange termijn energietarieven. Maar dit kan snel omslaan, en dan lijkt volgens ons een vast of variabel contract met telkens een vaste energieprijs toch uiteindelijk het meest voordelig.

2 reacties op “Dynamisch energiecontract: op basis van inkoopprijs”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten