Energiekosten grootste zorg Nederlanders bij stijgende lasten

Verwarming liever niet lager

Ruim driekwart van de ondervraagden wil wel (meer) besparen op het energieverbruik, maar ziet daartoe weinig mogelijkheden. Bovendien wil 41% alleen bezuinigen op energiekosten als dat geen of weinig tijd of moeite kost. Zo is het lager zetten van de verwarming de minst geliefde manier om energie te besparen. Een kouder huis staat met 42% op nummer 1 in de top 10 van minst populaire energiebesparingsmaatregelen, gevolgd door de pc minder gebruiken (32%), minder of korter douchen (32%) en de wasmachine minder gebruiken (31%). Energie besparen door in te boeten op comfort lijkt dus niet direct een optie voor de Nederlanders.

Bewust van stijgende energieprijzen

Een groot deel van de Nederlanders (ruim 80%) merkt het in zijn portemonnee dat de kosten voor het levensonderhoud stijgen. Na de energiekosten vormen de dagelijkse boodschappen een belangrijk punt van zorg, gevolgd door verzekeringen. Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat ze zelf geen invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van hun maandelijkse vaste lasten. De energiemaatschappijen spelen hierop in door meerjarige contracten met vaste tarieven te bieden. De Consumentenbond geeft aan dat het loont om de tarieven vast te zetten. Dit garandeert dat stijgingen van de energieprijs geen invloed hebben op de kosten. Nadeel is dat de consument er geen profijt van heeft als de prijzen tijdens de looptijd van het contract toch dalen. Daarom biedt Essent DubbelZeker. Daarmee heeft de consument geen last van prijsstijgingen en profiteert hij ook bij prijsdalingen.

Overigens denkt ruim de helft van de Nederlanders dat de energieprijzen het afgelopen jaar alleen maar zijn gestegen. Slechts 20% denkt dat de energieprijzen gelijk zijn gebleven of gedaald. En dat terwijl Essent onlangs de elektriciteitsprijs met gemiddeld 4% heeft verlaagd. 

Bron: Essent