Energieprijzen verwachting

De energieprijzen zijn fors gestegen de afgelopen maanden. Nederlandse huishoudens krijgen te maken met flink hogere energieprijzen eind 2021; de energierekening gaat per 1 januari 2022 honderden euro’s per jaar omhoog. Dit geldt zowel voor een variabel energiecontract als voor een vast contract. Hier valt weinig aan te doen voor de meeste huishoudens. Experts verwachten dat de energieprijzen zeker tot het voorjaar van 2022 hoog zullen blijven. Overstappen van een variabel contract naar een vast contract heeft ook weinig zin; energiebedrijven rekenen nu al hogere prijzen voor een 1-jarig, 2-jarig of 3-jarig contract.

Overstappen per december 2021 lijkt slimste zet

Uit een eigen test van de redactie lijkt het weinig zin te hebben om nu – op dit moment in oktober 2021 – over te stappen. Was de gasprijs in het eerste half jaar van 2021 nog € 0,61 per kubieke meter gas, sinds 1 juli 2021 is de gasprijs inmiddels gestegen naar € 0,81 per kubieke meter gas. Als een consument nu overstapt van energieleverancier, dan zijn de kosten van een nieuw contract in de orde van € 0,92 tot € 1,00 per kubieke meter gas afhankelijk van de contractduur. Een stijging van maar liefst 20%! Het lijkt dan meest zinvol om tot en met eind 2021 nog bij het lopende bestaande contract met de huidige gasprijs van € 0,81 per kubieke meter gas te blijven, en per eind december 2021 over te stappen.

Hoop op zachte winter of belastingverlaging energie

De hoop is gevestigd op een zachte winter, zodat er niet veel gas wordt verstookt. Ook is de verwachting dat de overheid wellicht bijspringt. Het enige dat de Nederlandse overheid kan doen, is de energiebelastingen verlagen. De kansen hierop lijken aanwezig, zeggen geluiden uit Den Haag.

Stap eind 2021 over van energieleverancier

Kortom, ons advies is om nu even te wachten, en na te denken om een nieuw contract af te sluiten bij de huidige energieleverancier of over te stappen van energieleverancier per eind ofwel december 2021. Wil je weten hoeveel de energiekosten voor het komende jaar zijn? Bekijk de energietarieven die voor jou gelden het komende jaar. Bekijk ons overzicht van energieleveranciers en sluit online een nieuw energiecontract af.

Meer lezen?

Lees meer over besparen op je energiekosten;
Energiekosten van gemiddeld huishouden
Welk energielabel heb ik?
Overzicht van energiebedrijven
Lagere energiekosten tips
bespaar op energiekosten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten