Energierekening: Vast of variabel energietarief?

Per 1 januari gaat de energiebelasting op gas weer omhoog en zal de energiebelasting op stroom omlaag gaan. De heffingskorting (vermindering energiebelasting) zal enorm toenemen. Hierdoor zal de hoogte van de energierekening anders gaan uitpakken. Tijd om het energiecontract er weer eens bij te pakken en te overwegen of het afsluiten van een nieuw energiecontract niet voordeliger is. Bij het afsluiten van energiecontract heb je altijd de keuze tussen vaste en variabele tarieven, maar ook of de looptijd van het contract bepaald of onbepaald is.

Vast of variabel tarief

Wanneer je kiest voor een vast tarief, dan ligt dat gedurende de looptijd van het contract vast. Het moment waarop je het contract hebt afgesloten bepaalt de hoogte van het tarief. Het voordeel is dat je zekerheid hebt over het tarief wat je moet betalen. Het nadeel is dat het tarief ongunstig is. De meeste energieleveranciers komen iedere maand met aanbiedingen met andere tarieven, dus 12 x per jaar. Het kan zijn dat de tarieven zijn gedaald en dus gunstiger zijn geworden of dat de tarieven zijn gestegen en dus ongunstiger zijn geworden. Bij een variabel tarief heb je dus meer onzekerheid.

Contractduur

De contractduur van het energiecontract is ook van belang. Een contractduur met een bepaalde looptijd kun je bijvoorbeeld niet zomaar zonder boete opzeggen wanneer je zou willen overstappen. Alleen wanneer het contract binnen twee maanden af zou lopen kun je zonder boete overstappen. Bij een contractduur van onbepaalde tijd, kun je overstappen wanneer je wilt.

Stap eenvoudig online over van energieleverancier

Online kun je heel makkelijk via energievergelijksites checken welk energiecontract in jouw geval het beste bij jou past en het meest gunstig is. Bekijk onze vergelijking van energieleveranciers en kijk of een vast of variabel tarief het meest gunstig voor je is.

3 reacties op “Energierekening: Vast of variabel energietarief?”

    1. Beste bezoeker,
      Dank voor de vraag. De energietarieven in 2020 zullen licht dalen. De energiebelastingen worden voor een gemiddeld Nederlands gezin zo’n € 66,- lager. Verder kan nog een besparing van zo’n € 150,- tot € 200,- worden behaald door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.
      Redactie Vergelijk-Energie.nl

  1. Pingback: Wat betaalt een gezin gemiddeld voor energie? – Vergelijk energie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten