Energieverbruik afhankelijk van type woning

Het energieverbruik van een huishouden is sterk afhankelijk van het type woning. In een groot huis wordt er meer energie verbruikt, dat is logisch. Maar wist u dat in een vrijstaande woning er gemiddeld ruim het dubbele verstookt wordt in vergelijking met een flat?

Volgens het Nibud wordt er gemiddeld in een flat 900 m3 per jaar verbruikt aan stookkosten. Voor een tussenwoning is er 1.350 m3 nodig en voor een vrijstaande woning 2.220 m3. De kosten per maand bedragen bij een flat €67 en bij een vrijstaande woning €139. De naar verhouding kleine verschillen in euro’s komt door het vastrecht.

Het gemiddelde verbruik over alle woningtypen gerekend, komt uit op 1.440 m3 met een maandelijkse rekening van €96. De negatieve uitschieter is de vrijstaande woning. Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat er in Nederland veel vrijstaande jaren dertig huizen staan. Over het algemeen zijn deze slecht geïsoleerd. En deze huistype vangen kou en wind op aan meerdere kanten van het huis.

Eenvoudig besparen op de energiekosten

De term energiekosten is eigenlijk een verzamelnaam voor het verbruik van elektriciteit, gas en water. Deze kosten worden nog verhoogd met het vastrecht. Een effectieve manier om de rekening van de energiekosten omlaag te brengen is door energieleveranciers met elkaar te vergelijken en over te stappen. Alleen het overstappen kost u tijd en energie, maar vervolgens kunt u jarenlang profiteren van lagere lasten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top