‘Energievergelijkingssites niet altijd objectief’

Bedrijven en consumenten moeten de adviezen van vergelijkingssites van energietarieven niet zomaar geloven, omdat lang niet alle websites een objectief advies geven. Dat stelt de Vastelastenbond vrijdag. Die bond heeft ontdekt dat de website Vergelijkenergie.nl wordt gerund door energieaanbieder Electrabel.

Welke regio, voorkeur of energieverbruik een ondernemer of consument ook invult, Electrabel komt altijd als beste leverancier uit de bus.

“Als belangenvereniging vinden we dat bedrijven en consumenten recht hebben op een eerlijk advies als ze een vergelijkingssite raadplegen”, stelt de Vastelastenbond.

De website is sinds vanmorgen uit de lucht, maar een woordvoerder van de bond kan niet zeggen of dat door het persbericht komt.

Toezichthouder

Het bewust verstrekken van misleidende informatie is verboden volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Begin van de zomer maakte de NMa bekend enkele energie-vergelijkingssites aan te gaan pakken.

De autoriteit noemde in dat kader de websites Allesoverbesparen.nl en Besparen-kan.nl, die enkel informatie verstrekken over een beperkt aantal (betalende) leveranciers en bovendien onjuiste tarieven vermelden.

Vermelding

”Wij vinden dat deze websites hier een vermelding over moeten opnemen en zich niet langer mogen voordoen als neutrale prijsvergelijkers, want dat zijn ze niet”, zei bestuurslid Jaap de Keijzer van de NMa toen.

Ook Energievergelijken.nl scoorde onvoldoende in de ogen van de mededingingsautoriteit. De eigenaar van die ‘vergelijker’ bleek namelijk op de loonlijst van energieleverancier Greenchoice te staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top