Experten werken dit weekend door op begroting

Voor aanvang van de vergadering bleek dat er over de begroting grote meningsverschillen bestaan. De liberalen van de MR vinden dat de deelstaten ook een extra inspanning moeten doen om de tien miljard te vinden die nodig zijn om de begrotingsdoelstellingen te halen. PS en CDH zijn het daar niet mee eens.

Zowel MR-voorzitter Charles Michel als MR-vicepremier Didier Reynders herhaalden dat de deelstaten een steentje zullen moeten bijdragen. PS-kopstuk Laurette Onkelinx zei dat de deelstaten nu al genoeg inspanningen doen. ‘Zeker op een moment dat het Waalse gewest geconfronteerd wordt met een sociaal drama bij ArcelorMittal en dat Brussel al opnieuw gefinancierd moet worden. En ook Vlaanderen heeft al inspanningen gedaan’, zei Onkelinx. Ook CDH-voorzitter Lutgen zei dat de regio’s al inspanningen doen.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback bleef vaag. ‘Iedereen moet een inspanning doen’, zei hij. CDV-voorzitter Wouter Beke gaf geen commentaar. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zei ook niks. Maar in het verleden heeft Open VLD al vaker gezegd dat de deelstaten mee de begrotingskloof moeten helpen dichten.

Maandag opnieuw bijeen

Ondanks de meningverschillen verliep de plenaire vergadering sereen, was achteraf te horen. Zondag staat geen nieuwe vergadering gepland. Maandag om 12.00 uur komt een technische werkgroep bijeen om over de arbeidsmarkt te praten. Maandagnamiddag om 17 uur vergaderen de partijvoorzitters alleen met de formateur over de teksten die uit de werkgroepen justitie en openbare diensten zijn gekomen, zo luidt het bij de formateur.

Wel werken experten dit weekend verder op de begroting. De regering in spé moet op zoek naar bijna 10 miljard euro om op het voorziene begrotingstekort van 2,8 procent van het bbp te eindigen.