‘Groen gas nodig voor halen doelstelling’

Door gebruik van ‘groen gas’ uit biomassa kan Nederland veel sneller omschakelen naar een duurzame energievoorziening. Zonder groen gas wordt het moeilijk de overheidsdoelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020 te halen.

Dat zeggen onderzoekscentrum ECN en Gasunie, die plannen hebben ontwikkeld voor een grootschalige productie van groen gas in Nederland. Als investeerders daar geld insteken, kan in 2025 drie miljard kuub groen gas worden geproduceerd.

Dat is voldoende voor 1,5 miljoen tot 2 miljoen huishoudens. Groen gas kan ook worden gebruikt voor productie van elektriciteit en brandstoffen voor transport.

Biomassa
Grootschalige productie van groen gas is alleen mogelijk door vergisting van geïmporteerde biomassa. Die moet uit landen als Brazilië, Rusland en Canada worden gehaald. Volgens ECN gaat het daarbij om duurzame biomassa die niet ten koste gaat van voedselvoorziening, natuur, landschap en waterhuishouding.

Op de Maasvlakte bij Rotterdam en bij de Eemshaven in Groningen zouden in totaal zeven grote gasfabrieken moeten worden gebouwd. Volgens de onderzoekers is gasproductie in Nederland de beste keuze omwille van de leveringszekerheid.

“Net als bij de olie wil je niet afhankelijk worden van andere landen”, aldus ECN-onderzoeker Jan Willem Erisman.

In Alkmaar gaat in 2013 een 30 miljoen euro kostende proeffabriek voor groen gas draaien. In 2017 moet er een grotere, commercieel haalbare gasfabriek komen.

Subsidie
Zonder subsidie is productie van groen gas nog niet haalbaar. Momenteel is groen gas zes keer zo duur als gewoon aardgas. ECN en Gasunie verwachten dat de prijs van aardgas de komende jaren stijgt, terwijl groen gas door betere productietechnieken goedkoper en daardoor concurrerend wordt.

De kosten van biomassa is de meest onvoorspelbare factor voor de prijs van groen gas.

Groen gas stoot volgens de onderzoekers 70 procent minder CO2 uit dan aardgas. Door gebruik van groen gas kan Nederland 3 procent van de duurzaamheidsdoelstelling van 14 procent in 2020 behalen.

© Gelderlander 2011, op dit artikel rust copyright.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *