Hoge gasprijzen; is overstappen energieleverancier verstandig?

Update maart 2023: overstappen loont weer!

Het is nu weer interessant om over te stappen van energieleverancier. De energieprijzen zijn inmiddels fors gedaald. De energiebedrijven kunnen nu weer goedkoper gas en stroom inkopen en aantrekkelijke aanbiedingen aan consumenten aanbieden. Blijf je zitten bij je bestaande contract, dan blijf je meebetalen aan de eerder ingekochte hoge energieprijzen. Stap je over naar een nieuw contract, dan profiteer je direct van de nieuwe lagere energieprijzen! Veel consumenten beseffen niet dat ze kunnen overstappen, en nu direct al van de huidige lagere energieprijzen kunnen profiteren. Lees verder waarom je nu moet overstappen van energieleverancier.

De afgelopen maanden zijn de gasprijzen en elektriciteitsprijzen wereldwijd fors gestegen. Door deze hoge gasprijzen hebben de energieleveranciers te kampen met zeer hoge inkoopprijzen. Het gevolg is dat energiebedrijven aan nieuwe klanten fors hogere energietarieven in rekening moeten brengen dan aan hun huidige klanten. De verschillen tussen de tarieven voor nieuwe klanten en huidige klanten zijn bij sommige aanbieders bijna het dubbele! Energiebedrijven zetten nu dan ook minder in op het werven van nieuwe klanten; zij hebben hun aanbod tijdelijk teruggetrokken als gevolg van de fors gestegen gasprijzen. Dit is te zien in onze energievergelijker; momenteel zijn er minder aanbieders zichtbaar dan normaal.

In september 2022 zijn de energieprijzen voor nieuwe energiecontracten aanzienlijk hoger dan bij lopende contracten. Het loont nu even niet om over te stappen van energieleverancier. Voor de meeste consumenten is het meest voordelig om bij de huidige energieleverancier te blijven. De meeste energiebedrijven geven ook aan hun klanten aan dat de actuele marktprijzen hoger zijn dan wanneer een nieuw contract wordt afgesloten.

Energiekosten in 2022 zo’n € 210,- tot € 250,- per jaar duurder

Naar verwachting is de energierekening voor de meeste Nederlandse consumenten in het jaar 2022 met zo’n € 210,- tot 250,- per jaar ten opzichte van het jaar 2021 gestegen. En met de verdere stijging van de energieprijzen per juli 2022 zijn de energiekosten alleen nog maar meer gestegen. De daadwerkelijke stijging hangt af van het feitelijke energieverbruik. Voor de berekening van de stijging is uitgegaan van een gemiddeld jaarlijks verbruik van 1400 kuub gas en 3000 kilowattuur. Tevens is hierbij al uitgegaan van de compensatie van de overheid voor de hogere energiekosten die wordt verstrekt aan alle Nederlandse huishoudens. De compensatie is bij een gemiddeld jaarverbruik circa € 400,- per jaar. De compensatie wordt gegeven door een verlaging van de energiebelasting en wordt automatisch verrekend in de energierekening. Hoe hoog de energierekening precies wordt, hangt ook af van welke energieleverancier je kiest. De verschillen de gasprijs variëren namelijk aanzienlijk per aanbieder.

Gasprijzen 2022

Wat is de gasprijs per m3 voor consumenten in 2022? Wij hebben dit per januari 2022 bekeken. Bestaande klanten met een contract met een variabel tarief gaan per januari 2022 zo’n € 1,11 tot € 1,26 per m3 gas betalen. Nieuwe klanten met een nieuw contract moeten veel meer betalen; maar liefst zo’n € 2,00 tot € 2,40 per m3 gas! De energietarieven voor nieuwe klanten zijn dus fors hoger dan voor bestaande klanten. Wij geven hieronder een overzicht van de gasprijzen in 2021, en de gasprijzen in 2022 voor enerzijds bestaande klanten en anderzijds voor nieuwe klanten. Sindsdien zijn per juli 2022 de gasprijzen nog verder gestegen naar zo’n € 1,40 per m3 gas, en zijn de verschillen voor nieuwe klanten nog ongunstiger geworden.

Energieleverancier
Gasprijs 2021
Gasprijs 2022
bestaand contract
Gasprijs 2022
nieuw contract
NLE € 0,81 NB € 1,55
Energiedirect € 0,79 € 1,13 € 2,24
Budgetenergie € 0,81 NB € 1,97
Greenchoice € 0,81 NB € 1,89
Essent € 0,80 € 1,11 NB
Vattenfall € 0,78 € 1,26 NB
Eneco € 0,78 € 1,25 NB
Vandebron € 0,75 NB € 2,40
Engie € 0,77 NB NB
Oxxio € 0,80 NB € 2,48

Gasprijzen 2022 overzicht: vermelde gasprijs per m3 op basis van opgave van energieaanbieders op hun website of in energievergelijker, per januari 2022. Getoond worden de tarieven voor een bestaand contract voor bestaande klant met variabel tarief en een nieuw contract voor nieuwe klant met een looptijd van ofwel variabel ofwel 1 jaar

Wanneer is het weer verstandig om van energieleverancier over te stappen?

Vooralsnog is het advies om bij uw huidige energieleverancier te blijven. Meer weten? Lees verder op deze website hoe je slim om kan gaan met je energiecontract. Wij zullen een update plaatsen als het weer zinvol wordt om van energieleverancier over te stappen.

1 reactie op “Hoge gasprijzen; is overstappen energieleverancier verstandig?”

  1. Pingback: Wat betaalt een gezin gemiddeld voor energie? – Vergelijk energie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten