‘Is nieuwe kerncentrale wel rendabel?’

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta twijfelt over Borssele 2. Gezien de lage energieprijzen is een miljardeninvestering in de beoogde nieuwe kerncentrale mogelijk niet rendabel, zei Delta-topman Peter Boerma, gisteren in Het Financieele Dagblad.

De koudwatervrees van Delta is opvallend. Het energiebedrijf maakte enige jaren geleden bekend een tweede kerncentrale in Borssele te willen bouwen. Delta heeft het huidige kabinet aan zijn zijde: de centrale staat zelfs in het regeerakkoord. Maar nu slaat de twijfel toe, vanwege de prijsontwikkeling van energie. Volgens Boerma is een extra Europese belasting nodig voor energievormen die veel CO2-uitstoot veroorzaken. Zo’n heffing maakt ‘schone’ kernenergie relatief goedkoper, zodat investeren in een kerncentrale aantrekkelijker wordt.

“We blijven geloven in nut en noodzaak van een tweede kerncentrale”, bezweert een woordvoerder van Delta. “Maar we merken dat investeerders de financiĆ«le onzekerheden te groot vinden.” Met die investeerders doelt Delta in de eerste plaats op twee buitenlandse energiebedrijven, het Franse EDF en het Duitse RWE. Weliswaar voert Europa geleidelijk een systeem van emissierechten in, zodat de energiebedrijven die veel broeikasgassen uitstoten, daarvoor moeten gaan betalen. “Maar hoeveel, is nog totaal onduidelijk”, zegt de Delta-woordvoerder. “Daarom willen we een extra prijsprikkel in de vorm van een extra CO2-heffing.”

Delta gaat intussen wel door met de vergunningsaanvraag, die zeker een jaar vergt. De kosten van alleen al die aanvraag bedragen 220 miljoen euro. Delta denkt hiervan de helft zelf te moeten betalen.

De overige voorbereidingskosten komen dan voor rekening van partners. De totale investeringskosten van de centrale bedragen 4,5 miljard euro.