Is overstappen energie voordelig?

Veel consumenten blijven al jarenlang bij dezelfde energieleverancier. Waarom zou je van energiebedrijf veranderen? Waarom al die moeite, je moet van alles uitzoeken, zoveel maakt het toch niet uit? Is het echt zo dat het overstappen van energieaanbieder nou veel geld bespaart?

U bespaart met overstappen echt zo maar € 100 tot € 300 per jaar!

Vroeger maakte het inderdaad minder uit om over te stappen. De energie werd geleverd door een nutsbedrijf, en de energietarieven waren niet zo verschillend. Maar enkele jaren geleden is de energiemarkt opengegaan voor nieuwe aanbieders, denk aan de reclames van de Nederlandse Energie Maatschappij. Maar ook Energiedirect, Oxxio en andere aanbieders. Zij stunten met de tarieven voor gas en stroom, en bieden veel lagere tarieven aan dan de gevestigde bedrijven. Daarnaast bieden vrijwel alle energiebedrijven een welkomstkorting om over te stappen, in de hoop dat u daar weer jaren blijft. En dit maakt echt honderden euro’s per jaar uit op uw energierekening.

Overstappen van energie kost nauwelijks moeite

Overstappen bij energie kost echt nauwelijks moeite. U kunt online de verschillende aanbieders vergelijken, zoals via onze energievergelijker. Vervolgens sluit u online direct een nieuw energiecontract af. Het nieuwe energiebedrijf zorgt voor een tijdige opzegging van uw huidige energiebedrijf. En dat is het! U hoeft verder zelf niets te doen. En u merkt er verder niets van. Geen mensen aan de deur, geen onderbreking van gas of stroom. Het enige dat eigenlijk verandert, is dat de administratie van uw gas en stroom via een ander bedrijf plaatsvindt.
Bij andere diensten, zoals een verzekering of een internetabonnement, is het bewerkelijker. Bij internet moet er een andere modem geplaatst worden en moeten ze u fysiek aankoppelen aan het netwerk. Bij een verzekering heb je allerlei afwegingen over dekking en opgebouwde korting op de premie. Maar dit alles speelt niet bij gas en stroom. Het maakt namelijk in de praktijk niet uit wie de gas of stroom levert! Deze blijft gewoon op dezelfde manier binnenkomen in uw huis, maar dan via een andere (administratieve) aanbieder.

Waar moet je op letten bij het overstappen van energieleverancier?

Wilt u eens kijken om over te stappen van energieleverancier? Let dan op de volgende zaken.

Looptijd huidig contract – Bekijk allereerst de looptijd van uw huidige contract. Kijk op uw bankrekening wie uw energieleverancier is, en kijk in uw mail naar deze naam, of naar de jaaroverzichten die zij elk jaar toezenden. Heeft u al meer dan twee jaar uw huidige energieleverancier, en dat is bij de meeste mensen zomaar langer geleden dan gedacht, dan bent u doorgaans vrij om over te stappen. U kunt uw huidige leverancier bellen en de opzegmogelijkheid vragen. Dit moeten zij netjes aangeven. Ook zijn zij verplicht om een overzichtelijke en heldere energierekening aan u te zenden. Heeft u nog een looptijd, dan kan er een opzegboete / opzegvergoeding gelden.

Looptijd nieuwe contract – Vervolgens kijkt u op een energievergelijker wie voor u het meest voordelige energiecontract heeft. Dit scheelt al snel een paar tientjes per maand, en vaak ook een welkomstkorting of overstapkorting, en dat is opgeteld al snel € 100 tot € 300 per jaar. U kunt verschillende soorten energiecontracten afsluiten. Kies de duur van de nieuwe looptijd en of u een vast of variabel energietarief wilt. Dit kan geheel vrij zijn (vrij opzegbaar) met een variabel tarief, of een vaste duur van 1, 2 of 3 jaar met een vast tarief over die periode. Wij raden normaliter een looptijd van 1 jaar aan. U krijgt dan een mooie welkomstkorting, uw tarief staat maar een jaar vast, en na een jaar bent u al weer vrij.

Enkele of dubbele meter – Heeft u een enkele of een dubbele meter? Kijk in de vergelijker wat voor u het meest voordelig is, soms is – gek genoeg – het normale tarief nog goedkoper dan de combinatie van normaal en goedkoop tarief.

Verhuizen? – Als je gaat verhuizen, dan heb je niet automatisch het recht om de energierekening op te zeggen of over te stappen. Uw energiebedrijf verhuist in basis gewoon met u mee. Tenzij dit niet kan, bijvoorbeeld omdat u in uw nieuwe woning stadsverwarming heeft. Let er daarbij op dat uw gascontract dan wordt opgezegd, maar dat uw stroomcontract gewoon nog doorloopt.

Heeft u inmiddels wat meer zin om over te stappen? Ga naar onze energievergelijker en vul uw gegevens in. U ziet direct hoeveel u kunt besparen! En lees onze tips om op uw energiekosten te besparen.

1 reactie op “Is overstappen energie voordelig?”

  1. Pingback: Wat betaalt een gezin gemiddeld voor energie? – Vergelijk energie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten