Leverancierswissels voor energie stijgen spectaculair

Bijna 1procent –0,93procent– van alle Vlaamse particuliere energieverbruikers, is in september overgestapt naar een andere stroomleverancier. Dat komt neer op bijna 30.000 gezinnen. Wat aardgas betreft, liep het aantal wissels zelfs op tot 1,31 procent. Dat is goed voor 25.000 huishoudens.

Dat zijn spectaculaire recordverbeteringen, vindt André Pictoel van de Vreg, de Vlaamse energieregulator. Tot nog toe schommelde het maandelijkse wisselgedrag tussen 0,6 en 0,7 procent.

Dat het aantal leverancierswissels vorige maand is gepiekt, heeft volgens Pictoel veel te maken met recente groepsaankopen en de berichtenstroom over de sterk stijgende energieprijzen.

Op de groepsaankopen schreven de voorbije maanden 57.000 huishoudens in. Het ziet ernaar uit dat heel wat inschrijvers in september de daad bij het woord hebben gevoegd en van energieleverancier zijn veranderd.

De berichtenstroom van de afgelopen maanden dat de gezinnen rekening moeten houden met een forse verhoging van de elektriciteitsrekening, heeft wellicht heel wat verbruikers wakker geschud. De voorzitter van de Vreg is ervan overtuigd dat heel wat verbruikers de voorbije maanden op zoek zijn gegaan naar een manier om de gevreesde prijsstijging te milderen. En dat was volgens Pictoel een haalbare kaart. Het verschil tussen de goedkoopste energieleverancier en de gemiddelde prijs is zowel voor elektriciteit als voor gas aanzienlijk.

De topman van de Vreg gaat er wel van uit dat de piek van september zich deze maand niet zal herhalen. Dat neemt niet weg dat Vlaanderen ook op jaarbasis aan het afstevenen is op een nooit gezien aantal leverancierswissels. Voor aardgas zijn dit jaar na negen maanden al bijna evenveel huishoudens van leverancier veranderd als in heel 2010. Eind september stond de teller op 123.000 tegenover iets minder dan 128.000 in heel 2010. Wat stroom betreft, staan we na drie trimesters op ruim 192.000 verbruikers vergeleken met bijna 213.000 over heel 2010.

Het grote aantal leverancierswissels in september ging vooral ten koste van marktleider Electrabel. Zeker op het vlak van aardgas moest Electrabel terrein prijsgeven. Het marktaandeel zakte met ruim 1procent. Niettemin blijft Electrabel de verkoop van elektriciteit en gas domineren met een marktaandeel dat nog altijd boven 60procent ligt. Vooral Essent en Lampiris profiteerden van de evolutie. Dat zijn precies de twee bedrijven als beste koop te voorschijn kwamen uit de recente groepsaankopen.