Lokaal energie opwekken met wind en water – FlakkeeNieuws Goeree

Olie en kolen raken langzaam op en het gebruik ervan is slecht voor milieu en, door de stijgende prijzen, slecht voor de portemonnee. Welke energiebronnen zijn duurzaam, geschikt voor Nederland en financieel haalbaar? Er is veel aandacht voor grootschalige energieproductie, zoals vroeger met kolen en gas, maar kleinschalig en duurzaam kan groot zijn in de toekomst.

Met haar voornemen om van Goeree-Overflakkee een energieneutraal eiland te maken loopt de provincie Zuid-Holland voorop in het ontwikkelen van een duurzaam energiebeleid. Zo zijn er op het eiland nog onbenutte kansen voor wind- en zonne-energie en wordt er onderzoek gedaan naar een getijdencentrale in de Brouwersdam. Hoeveel energie leveren deze initiatieven op? Genoeg om de vraag op het eiland te dekken? Welke rol kunnen burgers zelf spelen bij duurzame energieopwekking? En speelt Europa hier ook een rol?

Op dinsdag 29 november 2011 gaat Judith Merkies, voor de PvdA in het Europees Parlement hierover op Goeree-Overflakkee in gesprek met:

  • Lennert Langerak – Projectmanager MIRT-Verkenning Grevelingen / Getijdencentrale Brouwersdam;
  • Rens Knegt – Directeur Concern Projecten bij Eneco en voormalig directeur Shared Energy Solutions en directeur New Energy Eneco.
  • Monique Sweep – Directeur Deltawind. Deltawind is een professionele co√∂peratieve vereniging die zich richt op verantwoord energiegebruik en opwekking van duurzame energie op Goeree-Overflakkee.

Over Judith Merkies
Judith is in het Europees Parlement voortrekker op het gebied van duurzame innovatie. Ze werkt er samen binnen de progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Zij houdt regelmatig bijeenkomsten over hoe burgers zelf energie kunnen opwekken.

Locatie: Café Brasserie petit Paris, Kabbelaarsbank 1, op de kop van Goeree-Overflakkee
Datum en tijdstip: dinsdag 29 november, 20:00-22:00 uur (inloop 19:30 uur)