Gasmeter Elchrizzo / Flickr / Creative Commons – by-nc
Veel huishoudens hebben moeite om hun energierekening te betalen. Het aantal mensen dat een brief krijgt met een laatste waarschuwing is toegenomen.
Bij de schuldhulpverlening Stadsring 51 in Amersfoort komen drie keer zo veel meldingen binnen dan vorig jaar, zegt directeur Henk Kroon. “Dat betekent dat de nood aan de man is. Als huishoudens hun energierekening niet kunnen betalen, is er meer aan de hand. We maken ons daar ernstig zorgen over.”
Volgens schuldhulpverleners zijn wanbetalers steeds vaker mensen met een baan en een gemiddeld inkomen. Het valt Kroon op dat het in één op de drie gevallen gaat om bewoners van nieuwbouwwijken. “Er komt een golf nieuwe armoede aan.”
Prijsvechters
De wet die moet voorkomen dat de energievoorziening in de winter wordt afgesloten, werkt niet goed. Energiebedrijven moeten betalingsachterstanden melden aan de gemeente, die dan schuldsanering of andere hulpverlening kan inzetten. Bij grote leveranciers als Nuon en Eneco gaat dat goed, maar de prijsvechters laten die melding nogal eens achterwege.
Gemeenten zeggen vaak niet te weten wat ze met de meldingen moeten doen en houden daarvan ook geen registratie bij.
Bij Liander, de grootste netbeheerder, zijn dit jaar 10.000 huishoudens afgesloten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Toch is het totaal aantal afsluitingen in Nederland slechts licht gestegen. Volgens schuldhulpverleners komt dat doordat veel mensen in betalingsproblemen een laatste waarschuwing hebben gehad.
Huishoudens die schuldsanering accepteren, mogen in de winter niet worden afgesloten. De verwachting is dat het aantal afsluitingen na de winterperiode wel fors stijgt.