Na de dooi, de correcte energiefactuur

Op 12 maart heeft de federale regering maatregelen goedgekeurd om de energieprijzen beter onder controle te kunnen houden. Het was nodig. Een studie van de Creg en het Prijzenobservatorium bevestigde dat onze energieprijzen te duur zijn. Duurder dan in onze buurlanden, en ze stijgen ook veel sneller bij ons: met 17 procent in 2011. De beslissing om de energieprijzen voor negen maanden te bevriezen viel het meeste op. Maar in die tijd zullen ook structurele maatregelen in werking treden, zodat we correctere energieprijzen krijgen als we de prijzen laten dooien.

Over de energieprijzen wordt al jaren gebakkeleid. Dat deze regering er voor het eerst ook iets aan durft te doen, maakt sommigen zenuwachtig. Voor de ene is het te veel, voor de andere te weinig. Voor nog anderen is het vervelend dat SP.A-ministers hier het verschil maken. Ik heb er geen probleem mee dat het spel hard wordt gespeeld, maar dan wel met juiste informatie. Er worden soms halve waarheden gebruikt die hele leugens zijn. Zo beweerde Tom De Meester dat de prijsblokkering door de leveranciers heel eenvoudig te omzeilen is (DS 27 maart). Energieleveranciers kunnen vandaag al hun prijsformules laten goedkeuren door de Creg, zegt hij, en dus in juli al nieuwe prijzen hanteren.

Maar hij houdt er geen rekening mee dat de Creg dat pas zal kunnen als de regering heeft bepaald hoe prijzen zullen mogen worden aangepast. Meer bepaald: als daar duidelijke, objectieve en representatieve redenen voor zijn. Nog meer dan de bevriezing, zal dit een beslissing zijn met een grote impact. We zullen niet over één nacht ijs gaan. De regering zal allicht pas in het najaar het KB kunnen afronden. Daardoor kunnen de prijzen pas vanaf 1 januari effectief weer worden aangepast.

De prijsblokkering is één zaak. Maar de regering heeft op 12 maart ook de nodige structurele maatregelen genomen. Zo zullen de distributienettarieven nominaal worden bevroren tot 2014 en wordt overstappen naar andere energieleveranciers volledig gratis. Daarnaast worden de vele heffingen en taksen aangepakt en onderzoeken we de mogelijkheid om een deel van de nucleaire productiecapaciteit ter beschikking te stellen van de markt.

Sommigen beweerden in deze krant dat de regering alleen belooft maar niets doet. De regering is drie maanden bezig en het pakket structurele maatregelen om de energieprijzen aan te pakken is al een feit. Waar jarenlang over is gediscussieerd, is nu beslist. In het voordeel van de consument.

Johan Vande Lanotte is minister van Economie en Consumentenzaken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top