Nieuwe subsidieregeling voor duurzame apparaten

Duurzame energie moet in geïnvesteerd worden. Daar is iedereen het wel over eens. Het daadwerkelijk investeren in energiebesparingen is een ander verhaal. De overheid wil groene investeringen stimuleren door een subsidies te verstrekken op palletkachels, warmtepompen en zonneboilers. Hiervoor wordt over het jaar 2016 een bedrag gereserveerd van 70 miljoen euro.

Sinds 4 januari 2016 is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) opengesteld. Je hebt recht op een tegemoetkoming als je in 2016 investeert in één van de drie energie-opwekkende apparaten. De hoogte van de subsidie verschilt per apparaat. De aanvraag van deze subsidie gaat via RVO.

Investeren in een palletkachel

Een palletkachel is een energiezuinige houtkachel. Hierin wordt samengeperst houtafval verbrand. De palletkachel koop je voor een bedrag van ongeveer 4.000 euro. Dit levert je ongeveer een jaarlijkse besparing van 500 euro op. In acht jaar heb je de investering dus terugverdiend. Je kunt er een subsidie voor krijgen van ongeveer 500 euro. Dit verkort de terugverdientijd dus met één jaar.

Investeren in een warmtepomp

Dit apparaat haalt warmte uit de lucht, grondwater en uit de bodem. De energierekening kun je met 200 tot 300 euro per jaar verlagen. Het nadeel is dat de investering kan oplopen tot 7.000 euro. In vergelijking met de palletkachel zit er wel een hogere subsidie op, namelijk maximaal 1.500 euro.

Investeren in een zonneboiler

Met een zonneboiler wordt water opgewarmd door middel van de zon. De investering kan oplopen tot 5.000 euro, maar de subsidie bedraagt ongeveer 650 euro. Je kunt de energierekening met 100 tot 150 euro per jaar verlagen.

Bespaar nog meer door energie te vergelijken

Je kunt ook besparen op de energielasten zonder eerst flink te moeten investeren. Vergelijk de energieaanbieders met elkaar, en een besparing van honderden euro’s per jaar is zeer waarschijnlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *