Nieuwe zonne-energiecentrale kan ‘s nachts blijven draaien

De Spaanse koning Juan Carlos I en sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi, hebben in de buurt van Sevilla de nieuwe zonne-energiecentrale Gemasolar officieel in gebruik genomen. Het unieke aan de centrale is dat ze de energie die door het zonlicht gegenereerd wordt gedurende 15 uur kan opslaan en dus dag en nacht kan werken.

De zonne-energiecentrale bestaat uit een 140 meter hoge toren die omringd is door 2.600 spiegels. De spiegels vangen de zonnestralen op en sturen het geconcentreerde zonlicht naar twee grote zouttanken op de toren. Een temperatuur van 900 graden Celsius doet het zout smelten en water koken waarvan de stoom dan weer turbines doet aandrijven.

“De opgeslagen energie kan 15 uur lang elektriciteit opwekken zonder dat de zon schijnt. Zo kan de centrale gedurende de nacht blijven werken”, zegt Enrique Sendagorta van energiebedrijd Torresol, dat de centrale bouwde. “Hernieuwbare energie krijgt vaak af te rekenen met het feit dat de mens de elementen niet kan controleren. Als er geen wind is, kunnen windturbines bijvoorbeeld geen elektriciteit opwekken. Met deze centrale slagen we daar wel in.”

Dat precies de streek rond Sevilla is gekozen voor de centrale is geen toeval. Er is plaats genoeg voor 2.600 spiegels, maar vooral: het is een van de warmste plekken van Europa. Er zijn maar weinig gelijkaardige centrales in de wereld. Die van Torresol in Fuentes is overigens de enige in de wereld die 24 uur per dag kan draaien. Ondertussen zijn er plannen om in Zuid-Afrika een nog grotere centrale te bouwen. (hlnsydney/sps)


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *