‘Olieprijs is snelheidsbegrenzer op groei en zorgt voor nare inflatie’

‘Energieprijzen zijn te hoog’

”De centrale banken zouden eigenlijk de rente willen verlagen om de groei te stimuleren, maar dat kan niet, omdat de inflatie zo hoog is. Ng vervelender is dat beide fenomenen worden veroorzaakt doordat de energieprijzen zo hoog zijn. Bij het sterk gedaalde sentiment in de afgelopen maanden is de olieprijs op peil gebleven. De energieprijzen zijn te hoog,deze vormt een snelheidsbegrenzer op de groei en zorgt bovendien voor een hele nare inflatie die niet te bestrijden is.”

Infaltie

‘Wekunnen niet harder groeiendan een bepaald tempo, daarboven ontstaat inflatie. Olie is meer dan alleen benzine, veel industrie draait erop, het is van groot belang voor transport en het bepaalt in hoge mate de prijs van kunstmest. Als olie duurder wordt, wordt ook kunstmest duurder, datzie je in China.

Oliecrisis

In Chinaheb je al een soort stagflatie, dat kennen wij van de jaren zeventig met de oliecrises toen, met de oliecrises van toen. We zitten nu in een oliecrisis die niet meer weggaat. Er is maar n echte structurele oplossing en dat is de structuur van de economie te veranderen, om minder afhankelijk te zijn van olie. Die keuze maken politici echter niet, die willen gewoon herkozen worden.”

Bekijk de integrale uitleg van Hans de Geus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top