Overstappen energieleverancier loont weer!

Nu overstappen loont

Het is weer interessant om energie te vergelijken en over te stappen van energieleverancier. De energieprijzen zijn al langere tijd gestaag aan het dalen. De energiebedrijven kunnen nu weer goedkoper gas en stroom inkopen, en weer aantrekkelijke aanbiedingen aan consumenten aanbieden. Of het nu gaat om vaste contracten, variabele contracten of dynamische contracten. De grotere energiebedrijven durven het weer aan om een vast contract met een looptijd van 1 jaar aan te bieden. Daarbij worden energietarieven aangeboden rond het prijsplafond dat voor 2023 geldt, van euro 1,45 per m3 gas en euro 0,40 per kWh stroom. Voor de variabele contracten zijn er nu aanbiedingen van rond de euro 1,35 per m3 gas en euro 0,35 per kWh stroom.

Bij bestaand contract blijf je meebetalen aan oude hoge energieprijzen

De meeste consumenten zitten met hun variabele contract nog vast aan de oude inkoopprijzen van de energiebedrijven, die het afgelopen jaar op de prijspiek hebben moeten inkopen. Daarvoor betalen de zittende klanten de rekening. Veel consumenten beseffen niet dat ze kunnen overstappen, en nu direct al van de huidige lagere energieprijzen kunnen profiteren.

Bij nieuw contract profiteer je van nieuwe lagere energieprijzen

Je kan overstappen naar een vast contract (een jaar vast) of variabel contract (elke maand of kwartaal wordt het tarief vastgesteld). De aangeboden nieuwe tarieven zijn een stuk aantrekkelijker dan de hogere tarieven waar de energieleveranciers voor ingekocht hebben. Het is tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor een dynamisch contract. Daarbij betaal je de actuele energietarieven op de markt, zonder risico-opslag van het energiebedrijf.

De verwachtingen voor de energietarieven in 2023 zijn uitermate gunstig. Nos.nl: “Door de zachte winter zijn de gasvoorraden van de Europese landen nog voor meer dan de helft gevuld, en dat is een stuk voller dan normaal. Daardoor hoeft er minder gas te worden ingekocht om de gasopslagen weer op te vullen voor de volgende winter.”

Gasprijzen fors lager in 2023

De markt inkoopprijzen voor gas zijn nu al gedaald naar euro 0,40 per m3 gas. De verwachting van de experts is dat in 2023 dit prijsniveau ongeveer gelijk zal blijven, of nog iets zal zakken naar euro 0,30 per m3 gas. Als je hier de BTW en opslagen van het energiebedrijf bij optelt, kom je bij een dynamisch contract nu op een gasprijs van euro 1,00 per m3 gas. Dat is stukken lager dan de tarieven van vaste en variabele contracten van euro 1,35 tot 1,45 per m3 gas.

Stroomprijzen fors lager in 2023

De marktprijs voor inkoop van stroom is inmiddels ook gedaald naar euro 0,15 per m3 stroom. Ook hiervoor is de verwachting dat dit ongeveer het prijsniveau zal zijn, of nog ietsje zakt naar euro 0,10 per m3 stroom. Als je hier de BTW en opslagen van het energiebedrijf bij optelt, is bij een dynamisch contract nu de stroomprijs zo’n euro 0,25 per kWh stroom. Ook dat is aanzienlijk lager dan de tarieven van vaste en variabele contracten van euro 0,35 tot 0,40 per kWh stroom.

Overzicht energieprijzen maart 2023 per contractvorm

Voor de verschillende contractvormen vast, variabel en dynamisch energiecontract gelden de volgende gemiddelde gasprijzen en stroomprijzen per maart 2023.

Contractvorm Gasprijs (gemiddeld maart 2023) Stroomprijs (gemiddeld maart 2023)
Vast energiecontract euro 1,45 per m3 gas euro 0,40 per kWh stroom
Variabel energiecontract euro 1,35 per m3 gas euro 0,35 per kWh stroom
Dynamisch energiecontract euro 1,00 per m3 gas euro 0,25 per kWh stroom

Stap nu over en bespaar direct op je energierekening

Wij adviseren om nu over te stappen naar een dynamisch contract, en in de komende maanden (zomer 2023) te kijken naar een vast contract of variabel contract tegen de nieuwe lagere tarieven. In onze overzicht van energieleveranciers zijn diverse aanbieders die nu een dynamisch energiecontract aanbieden. Vergelijk nu de beste energie aanbiedingen. Stap snel over en start direct met besparen op je energierekening.

2 reacties op “Overstappen energieleverancier loont weer!”

  1. Pingback: Hoge gasprijzen; is overstappen energieleverancier verstandig? – Vergelijk energie

  2. Pingback: Overstappen energiebedrijf meest gunstig in 2023 - Energieleverancier kiezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten