Prijs van energie in ons land stijgt veel sneller dan in buurlanden

Stookolie kende van alle onderzochte producten met 28,3 procent de grootste prijsstijging van 2011, schrijft de overheidsinstelling die de prijzen moet controleren. Maar ook gas sloeg met 20,6 procent op, en elektriciteit met 13,2. Beide stegen veel meer dan in onze buurlanden, wat onder meer voortkomt uit de forse verhoging van de distributieprijzen.

Een doorsnee gezin dat met gas verwarmt, zag zijn factuur vorig jaar met 263,4 euro stijgen naar 1.580,7 euro. Dat is veel meer dan in onze buurlanden: een van de redenen daarvoor is dat de gasprijs voor consumenten geïndexeerd wordt op basis van de olieprijs, terwijl die daar in realiteit niet noodzakelijk verband mee houdt. In zes jaar tijd is gas zo bij ons met meer dan de helft gestegen, en minder dan een kwart in de buurlanden.

Het observatorium ziet overigens nog een opvallend fenomeen: terwijl cacao vorig jaar almaar goedkoper werd, ging de prijs van verschillende chocoladeproducten pijlsnel omhoog. De consument werd daar zwaar de dupe van: de grootwarenhuizen maakten van de situatie misbruik om hun winstmarges op deze populaire producten nog te verhogen.

Naar het buitenland gaan shoppen blijft overigens lonend: bewerkte voeding kost in België 12 procent meer dan in Nederland, 9 procent meer dan in Frankrijk en 7 procent meer dan in Duitsland. Vooral babyvoeding, diepvrieswaren en bederfbare voedingswaren zoals desserts en slaatjes zijn verhoudingsgewijs heel duur in ons land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten