Steenkool maakt comeback in ons land

Steenkool een moderne brandstof? Nee toch? Nou, misschien wel; steenkool – de oudste, goedkoopste en wellicht ook meest vervuilende brandstof – is bezig aan een opmerkelijke comeback. “Stijgende energieprijzen hebben de Belg weer naar het ‘zwarte goud’ gedreven”, zegt Theo Meys van de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars.

“Ondanks de zachte winter verkopen we tot twintig procent meer steenkool”, zegt kolenboer Jan Bergmans in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. “Vijftien jaar geleden dreigde de handel nog te verdwijnen, maar vandaag is steenkool aan een opmerkelijke comeback bezig.”

Stijgende prijzen van stookolie, aardgas en elektriciteit zijn volgens hem dé verklaring voor de plotse boom. “Terwijl steenkool aan populariteit wint, slinkt het aantal stookoliebestellingen.”

Winkelketen Gamma pakt deze week zelfs uit met een stunt. Voor vijf zakken steenkool van 25 kilogram betaal je amper 41,4 euro.

Bijverwarmen

Precieze cijfers heeft brandstoffenfederatie Brafco niet voorhanden, maar dat steeds meer Belgen hun woning met steenkool (bij)verwarmen, staat als een paal boven water.

“In 2008, toen de prijs van stookolie op een recordhoogte stond, zagen we voor het eerst een duidelijke verschuiving richting steenkool. Zolang de energieprijzen de hoogte in blijven gaan, zien we daar geen verandering in komen.”

“Je betaalt vandaag voor 1000 kilogram steenkool iets meer dan 450 euro”, vertelt Meys. “Met 2000 liter stookolie verwarm je evenveel als met 2525 kilogram steenkool. Wie mazout, elektriciteit of aardgas voor steenkool inruilt, kan rekenen op een besparing tussen de dertig en vijftig procent.”

Bovendien wordt het ‘zwarte goud’ volgens Meys amper duurder. In vijf jaar tijd is steenkool 15 procent in prijs gestegen. Een percentage dat overeenkomt met de inflatie. “Ter vergelijking: stookolie steeg in diezelfde periode met 36 procent, aardgas en elektriciteit werden zelfs 50 procent duurder.”

Ruben Steegen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *