Stijging energieprijzen

Hoeveel zijn de energieprijzen gestegen in 2021? Hoeveel moet je als consument betalen voor je energierekening in 2021? Meerdere consumentenorganisaties en vergelijkingswebsites hebben uitgerekend dat de energiekosten in 2019 met gemiddeld zo’n € 157,- per jaar zijn gestegen versus het voorgaande jaar. Voor 2022 en 2023 wordt een verdere verhoging van de energiekosten verwacht. De stijging komt vooral door een verhoging van de energiebelastingen.

Wat bepaalt de kosten van energie?

De kosten van je energierekening, dus van elektra en gas, worden met name bepaald door 1) de beheerkosten van het netwerk, 2) de leveringskosten van elektra en gas, en – last but not least – 3) de belastingen. De netwerkkosten zijn vast en worden bepaald door de netwerkbeheerders; nutsbedrijven. De leveringskosten zijn afhankelijk van de markt, en variëren. Er wordt al lang gezegd dat de leveringsprijzen van elektra en gas stijgen, maar nog steeds blijven ze vrij stabiel en zijn ze in eerdere jaren zelfs gedaald. De belastingen op energie stijgen daarentegen flink. De overheid voert de belastingen op energie fors op, vanuit het motief van verduurzaming en het stoppen van aardgaswinning in Groningen. Vooral die belastingstijging betekent dat onze energierekening duurder wordt.

Energiebelastingen fors hoger komende jaren

Er is een drietal belastingen op energie in Nederland. De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een algemene opslag en stijgt met € 61,- per jaar in 2021. De energiebelasting op elektra wordt in de komende jaren lager en die op gas hoger; een stijging van € 34,- per jaar. De zogenaamde vermindering energiebelasting of heffingskorting wordt verlaagt; dit geeft een stijging van € 62,- per jaar.

Besparen op je energierekening

Er valt niet veel te doen aan deze stijging van je energielasten, want het betreft dus met name belastingen. Je kan minder energie gebruiken en op energie besparen, of je kan vaker je energieleverancier vergelijken met andere aanbieders. Het blijft lastig om je energierekening te vergelijken met concurrenten. Maar als je een minuutje de tijd neemt om onze vergelijker in te vullen, zie je direct wat je kan besparen op je energierekening. Door de welkomstkortingen die energiebedrijven geven aan nieuwe klanten, loont het voor de meeste consumenten om over te stappen van energieaanbieder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten