Televisietoestellen krijgen energielabel

Het label is vanaf dan in alle lidstaten van de Europese Unie verplicht. Voor toestellen die voor die datum al in de winkels aanwezig waren, geldt de verplichting niet.

‘Door het verbruik van een toestel te vergelijken met een Energie Efficiëntie Index, waarbij rekening wordt gehouden met de grootte van het scherm en de uitrusting van de televisie, wordt de energieklasse bepaald’, legt Agoria uit.

Verbruik

De federatie meldt ook dat een nieuw tv-toestel bijna drie keer minder verbruikt dan een vijf jaar oud toestel. ‘Een 32-inch toestel uit 2005 heeft een jaarlijks stroomverbruik van 159 kilowattuur, een moderne tv van energieklasse A verbruikt nog slechts 62 kilowattuur’, luidt het. De federatie voegt daaraan toe dat voor een gemiddeld gezin 8 procent van het stroomverbruik naar tv’s gaat.

Op dit ogenblik draagt een minderheid, 30 procent, van de toestellen in de winkels al een energielabel, maar dat hoeft volgens de federatie niet te betekenen dat toestellen zonder energielabel niet energie-efficiënt zouden zijn.

Vanaf 30 maart 2012 zijn de fabrikanten en distributiesector ook verplicht om in advertenties en promotiemateriaal de energieklasse te vermelden, aldus Agoria.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *