Tips voor besparen energie in keuken

4 tips om te besparen op energie in de keuken

In de keuken verbruik je veel energie. Met een paar handige tips kun je het verbruik verlagen. Doordat er in de keuken veel grootverbruikers staat, kunnen onderstaande tips een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

Keukens zitten vol met elektrische apparaten. Enkele energieverslinders zijn de vaatwasser, de wasmachine en de diepvriezer. De laatste jaren letten fabrikanten steeds beter op het verbruik, maar er valt nog veel meer te besparen. Lees onze vier beste tips.

Tip #1: Grote objecten niet in de vaatwasser

Ongeveer 7% van het energieverbruik komt voor rekening van de vaatwasser. Een vaatwasser gebruiken wij om tijd te besparen, maar eenvoudig kun je snijden in de kosten. Was pannen, vergieten en andere grote objecten met de hand af. Het kost je een paar minuten en het laat ruimte over voor andere vaat. Op deze manier hoeft de afwasmachine niet dagelijks aan. Een nadeel is dat de vaat vaak wel eerst voorgespoeld moet worden.

Tip #2: Zet geen warme restjes eten in de koelkast

De koelkast zorgt voor een vast lage temperatuur. Bij het in de koelkast zetten van warme etenswaren, moet er extra energie verbruikt worden om de juiste temperatuur te bereiken. Let bij het kopen van een koelkast ook goed op het verbruik. Deze staat namelijk 24/7 aan.

Tip #3: Ontkalk de waterkoker en ontdooi de vriezer

Door verkalking duurt het koken van water in een waterkoker veel langer. Daarnaast is het ook niet prettig om stukjes kalk in je thee te krijgen. Door te ontkalken kun je weer besparen. Om dezelfde reden moet je ook regelmatig je vriezer ontdooien. IJs aan de koelelementen vergt namelijk extra energie.

Tip #4: Laat de afzuigkap niet onnodig aan

Door na het koken de afzuigkap nog aan te laten kun je luchtjes laten verdwijnen. Het helpt maar minimaal en je verbruikt dus onnodig stroom. Zet liever een raampje open. Hiermee verlies je warmte, maar dagelijks moet je de woonkamer en de keuken toch goed luchten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten