Tuinbouw-WKK’s gaan elektriciteit leveren aan particulieren

Tuinbouw-WKK’s gaan elektriciteit leveren aan particulieren

14 SEP 2011

Kas Energie Nederland (KEN) gaat de particuliere elektriciteitsmarkt op met zo duurzaam mogelijk opgewekte elektriciteit door tuinbouw-WKK’s. Het is vooral dit sentiment dat afnemers moet aanspreken, vindt woordvoerder Jaap van Kriekingen van dit bedrijf.

Stroom rechtstreeks vanuit kassen, zonder tussenkomst van energiemaatschappijen voor een scherpe prijs, naar de stopcontacten bij particulieren. Dat beoogt KEN, een nieuw bedrijf met kantoor in Maasdijk dat op Westlands initiatief is ontstaan. Om de stroom te leveren zijn vooral groentebedrijven aangesloten, en ook een aantal bloemisterijbedrijven met onder meer potplanten en chrysanten.

 

Voorlopige capaciteit 300 MW

Volgens Van Kriekingen kan KEN ruim 300 megawatt gezamenlijk vermogen leveren aan particulieren. Dat is zo’n 10% van het gezamenlijke WKK-vermogen in de tuinbouw.

 

Het bedrijf is vooralsnog niet op zoek naar nog meer vermogen. Wat dat betreft voelt het zich niet direct een concurrent voor het initiatief van energie-adviesbureau Nife dat een platform tussen stroomopwekkers en -verbruikers wil realiseren.

 

Pure beleving

Het bedrijf uit Maasdijk heeft nog maar net het levenslicht gezien. De website is in de vakantieperiode life gegaan en volgens Van Kriekingen hebben zich inmiddels de eerste klanten gemeld. Het moet de partculieren volgens hem gaan om de beleving dat ze pure tuinbouwstroom krijgen, en dat tegen scherpe prijzen. Het bedrijf pretendeert echter niet de goedkoopste te zijn.

© Vakblad voor de Bloemisterij

Stuur door

Print

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *