Uitstel voor modelcontract

Uitstel voor modelcontract


1 december 2011
DEN HAAG (Energeia) – Het lukt energieleveranciers en de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMA) niet om voor het einde van het jaar overeenstemming te hebben over een in te voeren modelcontract. De NMA streefde daar wel naar en ging er vanuit dat per januari 2012 een modelcontract door energiebedrijven aangeboden zou kunnen worden aan consumenten. “Op dit moment is er nog geen overeenstemming”, laat NMA-woordvoerder Pauline Gras desgevraagd weten. De toezichthouder verwacht dat het modelcontract er in het tweede kwartaal van 2012 wel kan zijn.

Het modelcontract moet een energiecontract worden dat door alle leveranciers wordt aangeboden. Transparantie over voorwaarden staat daarbij voorop. Wie een modelcontract tekent weet zeker dat hij geen eventuele gewiekste trucs van de aanbieder over het hoofd heeft gezien in kleine lettertjes, zo is het idee. Leveranciers moeten klanten die er om vragen een modelcontract toesturen. Andere contractsvormen mogen daar trouwens wel los naast blijven bestaan.

Energiebedrijven en de NMA praten sinds de zomer over het opstellen van een modelcontract. In juli ging werd een wijziging van de Gas- en Elektriciteitswet doorgevoerd, waarin staat dat de sector een modelcontract moet vormgeven. De NMA wilde spijkers met koppen slaan. Waarom komen de pratende partijen er niet snel uit? “Het modelcontract is een ingrijpend besluit waarbij zorgvuldigheid moet worden betracht”, meldt Gras namens de NMA.

“De raad van bestuur van de NMA wil een zo groot mogelijk draagvlak voor het modelcontract realiseren”, aldus Gras. “Daarom bestudeert de raad op dit moment de merites van het modelcontract en overlegt de raad met onder andere Energie Nederland over alle mogelijkheden en onmogelijkheden van het modelcontract.” Als de NMA daar uit is wordt een ontwerpbesluit genomen en daar mogen alle partijen dan nog hun zegje over doen in een consultatieronde, zoals wettelijk is bepaald. Daarna wordt het modelcontract in steen gebeiteld.

Frank Straver
f.straver@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2011

Dit nieuwsartikel is afkomstig uit Energeia Energienieuws, onze dagelijkse internet-nieuwskrant die toegankelijk is voor abonnees. De Energeia-nieuwsredactie brengt elke werkdag 12-15 kwalitatief hoogwaardige nieuwsartikelen. Ga voor een proefabonnement naar Aanmelden.