VEMW: ‘Hogere energieprijzen door Green Deal’

VEMW: ’Hogere energieprijzen door Green Deal’

24 OKT 2011

De Green Deal die minister Verhagen (ELI) eerder deze maand met de energiebedrijven heeft gesloten, leidt op termijn tot veel hogere energieprijzen. Dat verwacht de VEMW, de belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers.

Met de energiebedrijven heeft Verhagen afgesproken dat zij vanaf 2015 een verplicht percentage groene stroom gaan leveren. Om dat te bereiken, zullen verschillende instrumenten worden ingezet. Daarbij gaat het onder meer om de nieuwe subsidieregeling SDE+, een ’meestookverplichting’ die energiebedrijven verplicht in hun kolencentrales 10% biomassa mee te stoken en een zogeheten leveranciersverplichting.

Die laatste verplichting houdt in dat elektriciteitsleveranciers via certificaten moeten bewijzen dat zij een bepaald percentage duurzame stroom hebben geleverd. Ze moeten die certificaten kopen, waarbij ze de kosten ervan mogen doorrekenen aan hun eindafnemers. Leveranciers die te weinig certificaten inleveren, moeten een boete betalen. Ook de kosten daarvan mogen ze doorrekenen aan hun klanten.

 

Hoge kosten en overwinsten

De leveranciersverplichting is volgens de VEMW een systeem dat tot hoge kosten en overwinsten van de energiebedrijven leidt, vooral bij bedrijven die kolencentrales hebben draaien. De organisatie roept Verhagen daarom op dit onderdeel uit de Green Deal te schrappen.

© Vakblad voor de Bloemisterij

Stuur door

Print