Verduurzamen met warmtepomp

Er komen steeds meer oplossingen voor huishoudens om te verduurzamen, waarbij je een apparaat – een warmtepomp – aan je bestaande CV-ketel koppelt. Daarmee wordt de basisverwarming verzorgt door de warmtepomp, en neemt op zware koude dagen de oude CV-ketel het over. Er komen zelfs zulke slimme warmtepompen op de markt, die zelf uitrekenen wanneer het goedkoper is om via de warmtepomp energie te leveren of via het traditionele verwarmingssysteem.

Warmtepomp gekoppeld aan je CV-ketel

Een voorbeeld is de zogenaamde momobloc hybride / add on warmtepomp van Intergas. Dit is de nieuwste generatie warmtepomp die continue bezig is om de juiste balans tussen elektriciteit- en gasverbruik te bereiken. Daarbij houdt het apparaat rekening met de hoogte van de energieprijzen en de buitentemperatuur. Geclaimd wordt dat het de eerste warmtepomp is die kostenefficiënt verwarmt en dus gelijk een lagere CO2- uitstoot mogelijk maakt. Het apparaat is een hybride oplossing. Dat wil zeggen dat de warmtepomp er alleen is om de woning te verwarmen. Warm water uit de kraan komt nog steeds van de bestaande gasketel. En handig; de warmtepomp neemt weinig ruimte in beslag en kan worden aangehaakt op de bestaande cv-ketel, waarbij het merk niet uitmaakt.

Makkelijk aansluiten en flink besparen

Dit lijkt een van de eerste concrete oplossingen om op een makkelijke en goedkope manier je huis duurzamer te maken. Geen gedoe met een bron slaan of een palletkachel te gaan plaatsen, maar een simpel apparaat dat je aan je verwarmingssysteem kan koppelen. En er kan als consument direct een flinke besparing op de energierekening worden gemaakt; het gasverbruik kan met maar liefst 50% worden verlaagd. Een aandachtspunt is wel dat de warmtepomp, wanneer deze gebruik maakt van lucht, buiten moet kunnen staan. Hij moet immers ergens zijn warmte vandaan halen. Een variant is de waterwarmtepomp, die zijn warmte haalt uit water.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten