Voorschot bedrag energie verlagen of hoog houden?

Energiebedrijven werken met voorschotten. Op basis van het verbruik wordt er vervolgens naverrekend. Stel, u krijgt met de jaarlijkse verrekening een groot bedrag terug. Moet u vervolgens het voorschotbedrag verlagen? Dezelfde vraag kunt u ook stellen bij het overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Moet u een lager voorschotbedrag aanhouden of moet het maandelijkse bedrag op dezelfde hoogte blijven?

Energiebedrijven proberen om de voorschotbedragen zo goed mogelijk af te stemmen op het werkelijk verschuldigd bedrag. Op basis van ervaringscijfers is er namelijk een verwachting vast te stellen. Indien u moet bijbetalen bij de naverrekening, wordt het voorschot voor het nieuwe jaar naar boven bijgesteld. Bij teruggave lijkt een verlaging van het voorschotbedrag logisch. Zo eenvoudig is het echter niet. Het maakt ook een groot verschil wat de verwachting is voor komend jaar. Wordt energie duurder of juist goedkoper?

Bij overstappen alvast een voorschot nemen op het voordeel?

Als je bij het overstappen €120 kunt besparen, kun je het voorschotbedrag bij de nieuwe energieleverancier gelijk afstemmen op het voordeel. Veiliger is om een marge aan te houden. Op deze manier kunt u voorkomen dat u met de eindafrekening moet bijbetalen. U kunt het financieel voordeel van het overstappen ook doorschuiven naar de eindafrekening. Zie het als spaargeld dat u nog tegoed heeft.

Zorg voor inzicht in de energiekosten

Tegenwoordig kunt u met slimme meters uw energieverbruik beter onder controle krijgen. Deze meters zorgen ervoor dat er geen energie wordt verspild. Indien er niemand thuis is, hoeft de temperatuur in uw huis niet zo hoog te zijn. Met de slimme meter kunt ook eenvoudiger besparen en kunnen verrassingen bij de eindafrekening voorkomen worden. Het is een kwestie van tijd tot de energiebedrijven niet meer werken met voorschotbedragen. Met moderne technieken kan het verbruik namelijk altijd inzichtelijk zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten