VS geven miljard dollar leengaranties voor zonneprojecten

AMSTERDAM – Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft twee leengaranties afgegeven van meer dan 1 miljard dollar voor twee zonneprojecten in de Amerikaanse staten Nevada en Arizona.

In Nevada, wordt met een leengarantie van 737 miljoen dollar (540 miljoen euro) aan Tonopah Solar Energy een zonnetoren gerealiseerd die 110 megawatt aan capaciteit heeft.

In Arizona wordt aan Mesquite Solar een leengarantie van 337 miljoen dollar (247 miljoen euro) afgegeven om een zonnecentrale van 150 megawatt te realiseren.

Het project in Nevada gaat genoeg elektriciteit produceren om meer dan 43.000 woningen van energie te voorzien.

Woningen

Het project in Arizona gaat 31.000 woningen van energie voorzien. Beide projecten zorgen in totaal voor 900 banen in de bouw en 52 permanente banen.

Het stimuleringsprogramma van het ministerie van Energie, dat deze week afloopt, heeft aan zeven projecten leengaranties afgegeven voor in totaal 5 miljard euro. In de VS wordt het afgeven van leengaranties aan bedrijven in schone energie steeds kritischer gevolgd, na onder meer het bankroet van Solyndra, een zonnepanelenproducent uit Californië.

Verdampen

Deze kreeg uit hetzelfde stimuleringsprogramma een lening van 528 miljoen dollar, maar zag dit geld in korte tijd verdampen en moest 1100 man personeel ontslaan. Er gaan nu stemmen op om leengaranties die worden uitgegeven door de overheid, scherper te laten controleren.

In een reactie in de LA Times geeft een woordvoerder van het ministerie van Energie aan dat beide moederbedrijven van Tonopah en Mesquite financieel zijn doorgelicht voordat de leengaranties zijn toegezegd.

Niettemin zien president Obama en zijn minister van Energie, Chu, zich genoodzaakt om te blijven investeren in schone en zonne-energie, om wereldwijd de concurrentie aan te gaan met onder meer China, India en Brazilië.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *