energiekosten besparen

Wat betaalt een gezin gemiddeld voor energie?

Vergelijk de meest gekozen energiebedrijven in Nederland en bekijk uw kosten voor gas en elektra. Vul uw postcode en huisnummer in alsmede uw verwachte jaarverbruik, en kijk welke energieaanbieders de laagste energiekosten rekenen. U kunt zelf de kenmerken zoals looptijd en mate van duurzaamheid aanpassen. Heeft u een goede keuze gevonden? U kunt direct online overstappen van energieleverancier! Vergelijk nu uw energiekosten.

Betaal jij maandelijks veel of juist weinig voor energie? Vergelijk je gebruik met andere huishoudens om hier achter te komen. Wat is het gemiddelde energieverbruik in Nederland? De meest bepalende factoren zijn de omvang van het gezin en het soort huis. Vergelijk jouw energielasten met het gemiddelde in Nederland.

Wat gebruikt een gemiddeld gezin aan elektriciteit?

Nederlanders maken aan de ene kant gebruik van steeds meer apparaten zoals tablets, smartphones en computers. Anderzijds worden die apparaten steeds zuiniger. De hoogte van het verbruik is afhankelijk van diverse factoren, maar het eenvoudigst is om het gemiddelde verbruik af te meten aan de omvang van het huishouden. De gemiddelde kosten per maand zijn volgens het Nibud:

 • 1 persoon: € 30 per maand
 • 2 personen: € 55 per maand
 • 3 personen: € 69 per maand
 • 4 personen € 77 per maand
 • 5 personen: € 94 per maand

Wat gebruikt een gemiddeld gezin aan gas?

Van de 7 miljoen huizen heeft het grootste deel een gasaansluiting. Voor nieuwbouwhuizen is een gasaansluiting verboden per 1 juli 2018. Maar dit is maar een fractie van de Nederlandse woningen. De bedoeling is dat de bestaande woningen omstreeks 2030 niet meer van gas hoeven te worden voorzien, maar van een alternatieve energievoorziening worden voorzien. Hoeveel dit kost en wie dit betaalt, is nog niet duidelijk. Voor het gasverbruik is het type huis het meest bepalend. De gemiddelde kosten per maand voor gas zijn volgens het Nibud:

 • Vrijstaande woning: € 130 per maand
 • Twee onder een kap woning: € 102 per maand
 • Hoekwoning: € 98 per maand
 • Tussenwoning: € 85 per maand
 • Flat/appartement: € 63 per maand

Gemiddelde energielasten € 1.800 per jaar

Een gemiddeld Nederlands gezin met vier personen dat in een rijtjeshuis woont, is dus door de band genomen zo’n € 77 per maand kwijt aan elektriciteit en zo’n € 85 per maand aan gas, samen gemiddeld € 150 tot € 160 per maand. De energierekening is daarmee gemiddeld € 1.800 tot € 2.000 per jaar en vormt een aanzienlijk deel van de vaste lasten. Door af en toe de energieleveranciers te vergelijken en over te stappen, kan een besparing op deze kosten worden behaald. Gemiddeld is de besparing zo’n 200 euro per jaar.

Tips voor energie vergelijken

Lees meer over de volgende onderwerpen:

Veel bekeken: huidige energie prijzen per gezin

3 reacties op “Wat betaalt een gezin gemiddeld voor energie?”

 1. Hallo ik betaal per maand 243 voor gas en licht.. Het is een tussenwoning met 3 personen… Is toch veel of ligt dat aan mij
  Mvg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.