Wat betekent het energielabel voor mijn energieverbruik?

Bij de aanschaf van een nieuwe woning of het huren van een woning is het verstandig om ook een blik te werpen op het energielabel van de woning. Het energielabel staat doorgaans namelijk direct in verband met het energieverbruik. Het beste energielabel is A, met dit energielabel heeft u naar alle waarschijnlijk het laagst mogelijk verbruik. Het slechtste energielabel is G, het energieverbruik is in dergelijke woningen doorgaans een stuk hoger. Met een energielabel G kunt u nog enorm veel besparen op het verbruik in uw woning, met een energielabel A is dit alweer een stuk moeilijker.

Hoe kan ik het energielabel verbeteren?

Het verbeteren van het energielabel kan een goede investering zijn op het moment dat u een woning heeft gekocht. Het verbeteren van het energielabel kan bijvoorbeeld door dubbel glas te plaatsen of uw woning beter te isoleren. Er zijn verschillende checklists beschikbaar waarop wordt gecontroleerd bij het toekennen van een energielabel. Mocht u van plan zijn om uw woning zuiniger te maken, dan is het zeker aan te raken om deze checklists goed te volgen. Tevens is het aan te raden om een expert in te schakelen voor het geven van advies over het zuiniger maken van uw woning.

Hoe weet ik welk energielabel mijn woning heeft?

Op de website van de overheid, Zoekuwenergielabel.nl, kunt u zien of uw woning al een geldig energielabel heeft. Daarnaast kunt u ook zie tot wanneer dit energielabel geldig. Om het energielabel van uw woning aan te laten passen, zal er opnieuw een keuring moeten plaatsvinden. Pas nadat deze keuring volledig is afgerond en er een definitief nieuw energielabel is toegekend aan uw woning, zal het label ook worden veranderd op de website van de overheid.