Wat is groene energie?

Bij het vergelijken van energiecontracten zal het je al snel opvallen dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen groene- en grijze energie. Het is dan ook niet raar als je jezelf afvraagt wat groene energie precies is. Groene energie is eigenlijk niets anders als energie die door middel van onuitputtelijke (natuurlijke) bronnen wordt opgewekt. Grijze energie wordt doorgaans opgewekt met vervuilende stoffen als aardgas, steenkool of aardolie. Groene energie ontstaat bijvoorbeeld uit bronnen als wind en zonlicht. Door middel van windmolenparken en zonnepanelen kunnen energieleveranciers enorm veel energie opwekken, terwijl er geen sprake is van vervuiling.

Merk ik als consument verschil tussen groene- en grijze energie?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig; als consument merk je geen enkel verschil tussen het gebruiken van groene of grijze energie. De meeste energieleveranciers mengen daarnaast groene- en grijze energie met elkaar voordat het bij de consument wordt afgeleverd. Bij het afsluiten van een energiecontract kun je ook kiezen voor alleen groene energie, is dat geval zul je alleen groene energie ontvangen van de energieleverancier. Het enige verschil is dat je als consument kunt zeggen bewust met het milieu om te gaan, op het moment dat je groene energie afneemt.

Moet ik meer betalen voor groene energie?

Het klopt dat groene energie vroeger een stuk duurder was dan grijze energie, tegenwoordig zijn die prijsverschillen eigenlijk niet meer noemenswaardig. Bij enkele energieleveranciers is het zelfs voordelig om een energiecontract op basis van groene energie af te sluiten. Het opwekken van groene energie kost de energieleverancier meer geld, maar dit wordt lang niet altijd meer doorberekend aan de consument. Als consument kun je dus milieubewust met energie omgaan, zonder dit direct te merken aan hogere maandelijkse energielasten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *