Zonnepanelen goedkoper dan stroom van energiebedrijven

29 januari 2012 09:10

Stroom van zonnepanelen op de eigen woning is nu voordeliger dan stroom van energieleveranciers. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar tachtig procent gedaald. De prijs die consumenten voor elektriciteit betalen, stijgt juist.

Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse energiemarkt door Natuur Milieu, vandaag gepresenteerd in het radioprogramma Vroege Vogels  van de VARA. Natuur Milieu organiseert in samenwerking met de ASN Bank de inkoopactie Zon Zoekt Dak voor iedereen die zonnepanelen wil, maar tot nu toe werd weerhouden door de prijs of praktische bezwaren. Door gezamenlijke inkoop kunnen mensen goedkoop en eenvoudig zonnepanelen aanschaffen.

Besparing
De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar met tachtig procent gedaald. De prijs van een kilowattuur “eigen” zonnestroom bedraagt op het moment 21 cent, terwijl energieleveranciers nu al 25 cent rekenen. In 25 jaar kan een consument enkele duizenden euro’s besparen door zonnepanelen op zijn dak te leggen. ‘De keuze  is: spek je je eigen portemonnee of die van je energieleverancier?’ aldus Ron Wit van Natuur Milieu.

Interesse is groot
De interesse van Nederlandse consumenten in zonnepanelen is groot: negen van de tien Nederlanders willen meer zonnepanelen in Nederland en de helft wil graag panelen op het eigen dak (bron: onderzoek Motivaction, in opdracht van Natuur Milieu). Consumenten willen hiermee een bijdrage leveren aan een beter milieu, geld besparen of minder afhankelijk zijn van andere landen of energiebedrijven.
Hoewel veel consumenten bereid zijn zonnepanelen aan te schaffen, doen zij dat niet vanwege aanschafkosten en het gedoe dat bij aanschaf en installatie komt kijken. Nederland heeft dan ook erg weinig zonnepanelen: uit de analyse blijkt dat ons land op de elfde plaats van totaal dertien onderzochte landen staat.

Gemak voor consument
De inkoopactie Zon Zoekt Dak is een antwoord op de bezwaren van de consument. Met één druk op de knop kunnen mensen zonnepanelen reserveren en wordt alles voor hen geregeld. Natuur Milieu heeft in samenwerking met de ASN Bank  de vele aanbieders in Nederland vergeleken. Na een beoordeling op basis van service, kwaliteit, duurzaamheid, ervaring en een biedingsronde is één leverancier (Solar Living) geselecteerd. Via www.zonzoektdak.nl kunnen geïnteresseerden  (vrijblijvend) tot en met 16 maart een pakket reserveren; de leverancier regelt daarna de rest.

Samenwerking
De ASN Bank heeft in 2010 onderzoek gedaan naar wat consumenten verwachten van de bank van de toekomst. Daar kwamen verschillende thema’s  uit naar voren, waaronder duurzame energie. De ASN Bank heeft bij al deze thema’s partnerschappen gesloten met maatschappelijke organisaties, waaronder Natuur Milieu. De bank stelt uit eigen middelen geld beschikbaar aan de projecten uit deze partnerschappen.

Bron: Natuur Milieu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top